Na początek coś dla mam, które borykają się z wybrednym kulinarnie maluchem. Na początek jajka. F. nie chce ich przełknąć w żadnej postaci oprócz tej w formie kotleta (zamiłowanie do kotletów zdecydowanie po tacie :)). Tak więc prosty szybki sposób na jajeczne kotleciki, które, mam nadzieję, zadowolą również Wasze pociechy.
Kotleciki jajeczne dla niejadka
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- garść startego na drobnej tarce sera żółtego
- czerstwa bułka
- 2 łyżki suszonego koperku
- 1 łyżka natki piertuszki
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- curry
- papryka słodka
- papryka ostra
- bułka tarta
Wykonanie:
Jajka na twardo ścieramy na drobnej tarce jarzynowej, dodajemy ser żółty, czerstwą bułkę namoczoną uprzednio w wodzie i odciśniętą, zioła i przyprawy oraz surowe jajko. Całość wyrabiamy i formujemy małe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju rzepakowym, po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz