Dziś pora na kolejne ciasto z serii dietetycznych, tym razem z dodatkiem cukinii. Wilgotne mocno czekoladowe ciasto przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom legendarnego murzynka. Obiecuję, że cukinia po upieczeniu stanie się niewyczuwalna a jednocześnie skutecznie odejmie ciastu zbędnych kalorii. Jeśli potrzebujecie jeszcze dodatkowych rekomendacji to mój mąż zjada połowę blaszki, gdy ciasto jest jeszcze mocno gorące ;). Cukinię z przepisu można zastąpić również marchewką - przetestowałam, zaś mąkę orkiszową mąką razową lub ewentualnie zwykłą pszenną.
Składniki:
- 350g mąki orkiszowej
- 80g ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 175 ml oleju słonecznikowego
- 170g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 500 g cukinii (3 średnie młode sztuki)
- 30g orzechów włoskich pokruszonych
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy 180 st. C. W jednej misce mieszamy mąkę, kakao przyprawy, proszek do pieczenia, sodę. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta. Do masy jajecznej dodajemy olej, ekstrakt z wanilii i dalej mieszamy. Cukinii nie obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn (duże oczka). Dodajemy ją do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Następnie do masy dodajemy orzechy. Na końcu dodajemy wymieszane suche składniki i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. UWAGA: ciasto będzie bardzo gęste, ale takie ma być :).
Masę przekładamy do średniej keksówki wyłożonej papierem od pieczenia wyrównujemy wierzch i pieczemy przez ok. 60 minut, do dość suchego patyczka, ale UWAGA: należy nie wysuszyć za bardzo ciasta. Ciasto studzimy ok. 10 minut piekarniku, potem uchylamy na kilka minut drzwiczki, wreszcie wyjmujemy z formy i studzimy.
Smacznego!
dobre to jest!
OdpowiedzUsuń