Ostatnio trafiła w moje ręce książka dotycząca żywienia
niemowląt, którą chciałabym Wam zarekomendować. Poleciła mi ją koleżanka i
muszę przyznać, że to jeden z moich lepszych książkowych zakupów w ostatnim
czasie. „Zdrowa kuchnia dla maluchów” autorstwa Anny Jankowskiej to
niewątpliwie przydatne wszystkim rodzicom, których dzieci wkraczają w okres
rozszerzania diety wydawnictwo.
Z doświadczenia wiem, że temat wprowadzania
stałych pokarmów w diecie dziecka budzi niepokój wielu rodziców. Co, ile,
kiedy? Na słono czy na słodko? Zmiksowane czy w kawałkach? To pytania, które
zadaje sobie niejedna mama, gdy jej dziecko przekroczy magiczny próg czterech
miesięcy. Jeśli zastanawiacie się, co podawać dziecku, jak urozmaicić jego
dietę, by była przede wszystkim zdrowa, a do tego urozmaicona, to koniecznie
sięgnijcie po tę pozycję.
Szata graficzna książki |
Znajdziecie w nich 150 ciekawych przepisów
kulinarnych ułożonych chronologicznie wraz ze wzrostem Waszej pociechy. Co
ważne, książka jest dostosowana do potrzeb współczesnych rodziców – dania są
nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu a czytelne oznakowanie graficzne
zamieszczone przy każdym z przepisów podpowie na ile porcji przewidziane jest dane
danie i czy można je zamrażać. Znalazły się tu również przepisy przeznaczone
dla dzieci, które ze względu na alergię muszą stosować dietę bezglutenową. Książka
zawiera garść pomysłów, które można zaserwować pociechom zarówno na śniadanie,
obiad, kolację, jak i deser.
Podsumowując, jak dla mnie nie ma się do czego przyczepić. Ba! Część
przepisów przeznaczonych dla dzieciaków można z powodzeniem zaserwować całej
rodzinie, bo co powiecie na kurczaka z żurawiną, słodkie pierożki, faszerowaną
cukinię czy pstrąga z ziołami i cytryną?
Witam nie chciałaby pani odsprzedać książki? Shirin_gol@o2.pl
OdpowiedzUsuń