wtorek, 8 stycznia 2013

UWAGA PRZEPIS: Sushi nieraz być musi ;)

Lubimy sobie czasem kulinarnie podogadzać z małżem ;). Dokładniej rzecz ujmując, to ja dogadzam jemu ;). Historia jego sympatii do sushi, to kwintesencja jego podejścia do nowości w kuchni w ogóle, które za każdym razem piętnuję skwitowaniem: "Nie oceniaj, zanim nie spróbujesz". No, ale na szczęście i tym razem spróbował i polubił. Zapraszam więc na ucztę w stylu japońskim.

Składniki:
  • nori (ilość wg uznania, ja zwykle wykorzystuję 4 płaty i za każdym razem nie dajemy rady tego zjeść)
  • ryż do sushi (polecam serię House of Asia)
  • sos do ryżu
  • wasabi
  • serek Philadelphia Light
  • ogórek zielony
  • awokado
  • surimi
  • łosoś (może być surowy, wędzony lub zgrillowany - wg uznania)
  • sos sojowy
  • marynowany imbir

Wykonanie:

Na początek ryż: jak go przygotować?

Na początek wsypujemy ryż do garnka, nalewamy zimną wodę i mieszając dłonią przepłukujemy, odlewamy wodę i powtarzamy to tyle razy, aż odlewana woda jest już niemal przezroczysta. Po odsączeniu ryżu nalewamy do garnka tyle wody ile jest ryżu. Na 2 szklanki ryżu nalewamy 2 szklanki wody. Przykrywamy garnek dokładnie dopasowaną pokrywką i zostawiamy na 10 minut, a po tym czasie zapalamy ogień i szybko podgrzewamy zawartość garnka aż do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień na minimalny, gotujemy przez 15 min, następnie wyłączamy z i zostawiamy garnek nie odkrywając na 10 minut. Po tym czasie wykładamy cały ryż do szerokiej miski i mieszając go delikatnie drewnianą łopatką polewamy zaprawą do sushi. Przygotowany ryż przykrywamy wilgotną ściereczką aż przestygnie. Poźniej pozostaje już tylko skręcać rolki ;). 

Jak skręcać rolki?

 Na macie do zawijania sushi (można też spokojnie dać sobie radę bez) kładziemy płat nori i wilgotnymi dłońmi rozprowadzamy na nim ryż cienką warstwą zostawiając 1 cm wolny na bardziej oddalonym od nas brzegu. W odległości 1/3 powierzchni ryżu od siebie układamy składniki które chcemy umieścić w rolce, np. surimi, ogórek, łosoś surowy, pieczony lub wędzony, serek Philadelphia, itp. Wcześniej można także posmarować ryż odrobiną wasabi. Zawijamy ciasno rolki i kroimy na 6 - 8 kawałków. Podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem.

3 komentarze:

  1. hmmmm, zjadłabym sushi... ale własnie teraz, natychmiast!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie bez sushi żyć się nie da :D nie muszę jeść go ciągle, ale co jakiś czas mam na nie mega ochotę

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobry przepis, fajnie, że ludzie w domu coraz częściej robią sushi :)

    OdpowiedzUsuń