czwartek, 8 maja 2014

UWAGA PRZEPIS: Rabarbar pie - majówkowa rozpusta

Witajcie po kolejnej przerwie. Sporo się u nas zmieniło od ostatniego razu tzn. rodzinka się nam powiększyła. W związku z tym nasze życie trochę się pozmieniało, w pewnych aspektach nabrało tempa, w innych nieco zwolniło. Majówkowy długi weekend, który nie rozpieszczał nas pogodą tym razem spędziliśmy w domu - było wesoło, trochę leniwie, trochę pracowicie, a przede wszystkim słodko dzięki rabarbarowemu ciastu, które cieszyło nasze podniebienia. Polecam wszystkim zabieganym, nie tylko młodym mamom, które muszą rozciągać do maksimum swoją dobę, aby sprostać wyzwaniom, jakie przed nimi stają, ale również wszystkim zwolennikom szybkich i pysznych kulinarnych rozwiązań w kuchni. Myślę, że ciasto znakomicie sprawdzi się również z innymi owocami. Sama mam ogromna ochotę wypróbować je wkrótce z jagodami lub borówkami. Inspiracje czerpałam z jednego z moich ulubionych blogów - Kuchnia Agaty wprowadzając w nim pewne modyfikacje.

Składniki:

Ciasto

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 jajko
1 szklanka kefiru
1/2 kostki masła
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łodygi rabarbaru
szczypta soli

Kruszonka:

4 łyżki maki
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na gładką masę, dodać jajka. Następnie połączyć z mąką wymieszana uprzednio z sodą i proszkiem do pieczenia oraz kefirem. Ciasto wyłożyć do okrągłej blachy na tartę pozostawiając część (około 5 - 6 łyżek) na kruszonkę. Na wierzch ciasta wyłożyć obrany i pokrojony w małe kawałki rabarbar. Do pozostałego ciasta dodać mąkę cukier i proszek do pieczenia i delikatnie połączyć palcami, tak, aby powstała kruszonka. Wyłożyć ją na ciasto. Piec około 40 min w temperaturze 180 st. C (do tzw. suchego patyczka). Podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Rabarbalove

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz