wtorek, 3 czerwca 2014

UWAGA PRZEPIS: Wegański koktajl truskawkowo - kokosowy z miętową nutą


Dziś propozycja na letnie orzeźwienie. W pogodzie zapowiadana poprawa, weekend ma nas zaskoczyć wyjątkowo upalną aurą stąd propozycja lekkiego orzeźwiającego koktajlu powinna przypaść Wam do gustu :). Drink jest wegański, przygotowany na bazie mleczka kokosowego home made, jest więc idealny dla tych, którzy wyeliminowali ze swojej diety nabiał. Jego wykonanie zajmie Wam dosłownie 5 minut - GORĄCO :) polecam!

Składniki:

Mleczko kokosowe

- szklanka wiórków kokosowych
- 2 szklanki wrzątku

Koktajl

- 1 szklanka mleczka kokosowego home made
- garść truskawek
- kilka listków mięty
- pół łyżeczki miodu

Wykonanie:

Mleczko kokosowe

Szklankę wiórków kokosowych zalać wrzątkiem, odstawić na około 2 h. Po tym czasie dokładnie zmiksować blenderem. Odcedzić mleczko przez drobne sitko lub gazę. Wyciśnięte wiórki zalać podobnie połową szklanki wrzątku i zmiksować. Ponownie odcedzić. Mleczko przechowywać w lodówce.

Koktajl

Truskawki i miętę zmiksować blenderem. Wlać do szklanki. Na wierzch ostrożnie wlać mleczko kokosowe tak, aby powstały warstwy. koktajl udekorować listkami świeżej mięty i miodem. 

Smacznego!


Jak ugasić pragnienie?

6 komentarzy:

  1. Mmm pychota :)

    Zapraszam do siebie na kotleciki z kalafiora!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są na mojej oczekującej obiadowej liście :)

      Usuń
  2. Dziś zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Potwierdzam. Prosto i smacznie. Dziękuję za przepis;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ proszę bardzo :) Ciesze się że Wam smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda że wcześniej na przepis nie wpadłem. Sąsiad poratował mrożoną truskawką z Gomaru, choć nie jestem wege czuję się teraz podwójnym farciarzem :)

    OdpowiedzUsuń