wtorek, 16 września 2014

UWAGA PRZEPIS: Weekendowa tarta malinowa

Weekend upłynął nam pod znakiem owocowym :). W ogródku zagościło kilka sadzonek poziomek i krzaków malin a na talerzu prosta i szybka krucha tarta malinowa z budyniem. Poszukujecie przepisu na idealnie kruchą tartę i chrupiącą kruszonkę? Zdradzę wam swój sekret :).


Składniki na kruche ciasto:

1,5 szklanki mąki krupczatki (ot! cały sekret. Mąka krupczatka nada Waszemu ciastu niepowtarzalną kruchość)
2 żółtka
pół kostki masła 
szczypta soli
1/3 szklanki cukru
cukier waniliowy
kwaśna śmietana do zagniecenia ciasta

Składniki na kruszonkę:

2 porcje maki (np. 100 g)
1 porcja masła (np. 50 g)
1 porcja cukru (np. 50 g)

Ciasto zagnieść. Wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem blachę na tartę. 3 budynie waniliowe ugotować w 0,5 l mleka. Gorącą masę wylać na ciasto. Na wierzch wyłożyć maliny (ilość wg uznania. U nas 3/4 tradycyjnego opakowania malin) a całość posypać kruszonką. Piec około 45 min w temp. 180 st. C (do ładnego zarumienienia się ciasta).

Smacznego!

A tak smakowało mojemu synkowi :)



5 komentarzy:

  1. Super, wygląda przepięknie :) a synek widać że zadowolony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Widać, że synkowi bardzo smakowało :) A dzieci są najlepszymi krytykami kulinarnymi, więc tarta musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń