Kto powiedział, że dieta musi się wiązać z rezygnacją z dobrodziejstw kuchni włoskiej? Zapewniam Was, że na diecie można jeść nawet spaghetti. Trzeba jedynie odpowiednio dostosować proporcje poszczególnych składników (tzn. zmniejszyć do minimum ilość makaronu a zwiększyć maksymalni ilość sosu) oraz w przygotować danie w dietetyczny sposób. Dziś polecam spaghetti al tonno - z tuńczykiem rzecz jasna :)
Składniki:
- 120 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
- 33 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
- 400 g pomidorów krojonych w puszce
- 50 g cebuli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- tymianek
- czosnek
- pieprz
- natka pietruszki
- sól
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę podsmażamy na patelni teflonowej na 1 łyżeczce oliwy. Dodajemy tuńczyka, następnie pomidory z puszki. Utrzymujemy całość na ogniu przez ok 15 min w celu zredukowania sosu. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Sos podajemy razem z makaronem. Całość dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz