wtorek, 11 grudnia 2012

UWAGA PRZEPIS: Spaghetti al tonno

Kto powiedział, że dieta musi się wiązać z rezygnacją z dobrodziejstw kuchni włoskiej? Zapewniam Was, że na diecie można jeść nawet spaghetti. Trzeba jedynie odpowiednio dostosować proporcje poszczególnych składników (tzn. zmniejszyć do minimum ilość makaronu a zwiększyć maksymalni ilość sosu) oraz w przygotować danie w dietetyczny sposób. Dziś polecam spaghetti al tonno - z tuńczykiem rzecz jasna :)

Składniki:

  • 120 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
  • 33 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • 400 g  pomidorów krojonych w puszce
  • 50 g cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • tymianek
  • czosnek 
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • sól


Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę podsmażamy na patelni teflonowej na 1 łyżeczce oliwy. Dodajemy tuńczyka, następnie pomidory z puszki. Utrzymujemy całość na ogniu przez ok 15 min w celu zredukowania sosu. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Sos podajemy razem z makaronem. Całość dekorujemy natką pietruszki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz