poniedziałek, 12 listopada 2012

Ciasteczka owsiane


Mój dom od pewnego czasu pachnie ciasteczkami owsianymi. To swoiste kulinarne objawienie ostatnich tygodni, którymi zajada się cała rodzina. Szybkie, lekkie i co ważne dietetyczne. Przepis autorstwa mojej dietetyczki :). Polecam!






Składniki:

  • 400 g płatków owsianych górskich
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g mąki (3/4 szklanki)
  • 40 g cukru (4 łyżki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g rodzynek (½ szklanki)
  • 50 g czekolady gorzkiej (½ tabliczki, najlepiej 60%) 

Wykonanie:

Ucieramy masło z cukrem. Żeby było łatwiej masło warto wcześniej wyjąć z lodówki i ocieplić. Do gładkiej masy dodajemy stopniowo jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do masy następnie dodajemy  płatki owiane, bakalie i czekoladę uprzednio posiekaną. Wszystko mieszamy. Nie przerażajcie się gęstością ciasta. Tak ma być ;). Z masy formujemy okrągłe ciasteczka i wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Żeby ciastka formowało się łatwiej warto robić to mokrymi rękami. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez około 15-20 min.

Uwaga: Z ciasta powstanie ok. 30 - 40 ciasteczek. Waga jednego to ok 22 g. 


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. ciacha są super! idealne na tą porę roku, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy takie ciastka bardzo się rozrastają podczas pieczenia? Nie wiem w jakich odległościach je ułożyć i jak grube mniej więcej mają być? :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciastka raczej się nie rozrastają więc układaj je dosyć gęsto. Co do wielkości ja robię ciasteczka o średnicy ok 5 cm, ale myślę, że to kwestia gustu. Czekam na Twoją opinię "po" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasteczka wyszły znakomicie, zrobiłam od razu podwójną porcję. Dodałam jedynie odrobinę więcej rodzynek (pokrojonych)i gorzkiej czekolady. Mokre ręce faktycznie znacznie ułatwiły lepienie. Ostatecznie zdecydowałam ciastka polać lukrem, żeby osłodzić sobie bardziej święta...życzę wesołych i spokojnych. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń